Site logo
Sådan får du din bog på biblioteket – og bibliotekspenge
Sådan får du din bog på biblioteket - og bibliotekspenge

Ét af de første spørgsmål, der melder sig på banen, når man har skrevet en bog, er hvordan man får sin bog på bibliotekerne.

Og med rette. For der er mange fordele ved at have sin bog på biblioteket.

Derfor er det godt at have sin bog på biblioteket

Selvfølgelig er det en rar fornemmelse at vide, at ens udgivelse er tilgængelig på landets biblioteker, så interesserede læsere kan få fat i den. Når vi har skrevet noget, vil vi jo også gerne have, at det bliver læst.

Men der er også en stor økonomisk fordel i at have din udgivelse på landets biblioteker.

Hver gang et bibliotek køber din bog, så er det jo et salg, og afhængig af hvor mange biblioteker, der indkøber bogen, kan det godt blive til mange penge.

NB: Vær opmærksom på, at den rabat, du på Bogportalen angiver til boghandlere, den rabat får bibliotekerne også. Dog plejer distributører som Dafolo og DBK ikke at beregne leveringsgebyr når de sender til biblioteker (ligesom de heller ikke gør, når de sender til boghandlere).

Den anden store fordel ved at have mange bøger stående rundt på bibliotekerne er, at du hvert år får bibliotekspenge af Slots- og Kulturstyrelsen.

Hvad er bibliotekspenge?

Bibliotekspenge er en kultur-støtteordning, der udløser et årligt beløb til forfattere, oversættere og illustratorer. Du får som forfatter bibliotekspenge af både dine fysiske bøger og dine e-bøger.

Bibliotekspengene udbetales hvert forår (typisk i april eller maj) og er beregnet ud fra de bøger, du havde på bibliotekerne året før. Der er en kompliceret udregningsformel, som du kan læse mere om via dette link. Men kort sagt så spiller antallet af bøger og antallet af sider i bøgerne en stor rolle for hvor stort beløb, du får udbetalt. Hvert år får du en titelliste tilsendt, som du skal tjekke, og ud fra denne titelliste får du så et beløb udbetalt.

Der er dog en udbetalingsgrænse, og er du under denne grænse, får du ikke bibliotekspenge det år (i 2022 udgør beløbet 1.370 kr.).

Men det gode ved bibliotekspenge er, at de akkumulerer. Det vil sige, at for hver ny bog, du udgiver, bliver bibliotekspengene for denne bog lagt oveni dine tidligere udgivelser. Udgiver du jævnligt bøger, så kan det blive til en god stak penge, og de bliver udbetalt hvert år, så længe ordningen kører.

Det er som forfatter/oversætter/illustrator dit eget ansvar at tilmelde dig til ordningen for bibliotekspenge. Du kan læse mere og tilmelde dig her: https://slks.dk/bibliotekspenge.

HUSK: Du skal tilmelde dig ordningen senest 31.12 for at få udbetalt pengen for dette år ved næstkommende udbetaling (omkring april-maj året efter). Når du det ikke, så går du glip af bibliotekspenge for pågældende år.

Hvordan får jeg bibliotekerne til at købe mine bøger?

Når din bog er trykt, skal du sende to eksemplarer til Dansk Bogfortegnelse (DBC) sammen med en udfyldt formular, som du finder på deres hjemmeside her.

I første omgang registreres bogen med sideantal, ISBN-nummer, forfatter m.v. Herefter vurderer DBC, om bogen er egnet til at komme på biblioteket. Udgivelser af helt privat karakter eller manueler og pjecer sorteres f.eks. fra.

Det er første skridt, og mange bøger når kun hertil.

Hvis det vurderes, at din bog er egnet til at komme på bibliotekerne, registreres bogen i bibliotekernes systemer med diverse data, og bibliotekerne kan indkøbe din bog via disse.

Næste skridt er, at DBC vurderer, om bogen er egnet til at få en lektørudtalelse. Og dette er et vigtigt punkt.

Da der ikke er kapacitet til at vurdere og læse alle bøger, der udgives hvert år, er det kun ca. halvdelen, der udtages til lektørudtalelse. Og er man selvudgiver, så kan det godt være sværere at blive udtaget til lektørudtalelse. Når DBC vurderer, om de sender en bog til en lektør, kigger de nemlig på, om der er stor forespørgsel efter bogen (det er der ofte ikke for nye forfattere), og det er ofte set, at det er nemmere at få sin bog udtaget til lektørudtalelse, når man har et stort forlag i ryggen. Det kan dog sagtens lade sig gøre som selvudgiver – læs evt. denne artikel, hvor jeg har skrevet nogle gode råd til at få en lektørudtalelse.

Hvis du får en lektørudtalelse, bliver den sendt din mailadresse ca. en måned efter, at DBC har modtaget bogen. Har du ikke modtaget noget efter 4 uger, kan du skrive og spørge DBC om bogen blev udtaget til lektørudtalelse og få en status (læs hvordan du gør via dette link).

Er du så heldig at modtage en lektørudtalelse, vil den efter et par uger blive registreret i Dansk Bogfortegnelse og bibliotekerne vil ligeledes modtage den og evt. købe bogen på baggrund heraf.

En lektørudtalelse er en kort vurdering af bogen og indeholder en evt. anbefaling af at købe den. F.eks. kan der sidst i en lektørudtalelse stå “Anbefales til læsere af Young Adult og Fantasy”. Og i ugerne herefter vil man på bibliotek.dk kunne se, at flere og flere biblioteker anskaffer bogen, ligesom du vil kunne se det på dine salgstal.

At få en lektørudtalelse kan altså være af afgørende betydning for indkøbet, for uden denne, køber bibliotekerne kun, hvis de på anden måde får efterspørgsler på bogen.

Og som beskrevet ovenfor, har bibliotekernes indkøb både betydning for salget, men mere vigtigt har det betydning for de bibliotekspenge, du får udbetalt de efterfølgende år.

Hvordan kommer min e-bog på biblioteket?

For at få din e-bog på biblioteket, skal du gå en helt anden vej, nemlig via Publizon.dk.

Når du har oprettet en konto hos Publizon får du nemlig et kontrolpanel, hvorfra det er muligt at uploade din e-bog og gøre den tilgængelig på E-reolen (bibliotekernes online udlån), til salg på landets online boghandlere samt for streamingtjenesterne.

Vær opmærksom på, at når du uploader en e-bog til Publizon, så kommer denne e-bog automatisk til at være tilgængelig på de online boghandler-sider. Men for at få e-bogen ud til streamingtjenesterne kræver det, at du indgår en kontrakt med hver enkelt af dem, før der kan blive ‘åbnet op’ for, at din e-bog kommer til en streamingtjeneste.

Vedr. e-reolen, så kan du ved oprettelsen af din e-bog på Publizon sætte flueben ved, at den skal være tilgængelig for bibliotekerne. Dog vil jeg anbefale, at du først gør dette en rum tid efter, at DBC har modtaget din fysiske bog med følgebrev. Ellers risikerer du, at DBC vurderer din udgivelse på baggrund af din e-bog (hvor du ikke har mulighed for at vedlægge noget materiale eller følgebrev), og så er der måske større chance for, at den bliver sorteret fra og ikke får en lektørudtalelse, jfr. min artikel her.

nyeste
ARTIKLER

artiklens
forfatter