Arkiver

Byg din egen forfatter-hjemmeside
Byg din egen forfatter-hjemmeside

Hvorfor skal jeg have en hjemmeside som forfatter?

Det er et spørgsmål, som de fleste forfattere stiller sig selv, når de har færdiggjort en udgivelse og er i gang med at overveje, hvordan udgivelsen kan markedsføres.

Og så kommer tvivlen om, hvorvidt det rent faktisk er nødvendigt med en hjemmeside. Måske har du allerede godt gang i de Sociale Medier,  hvor man kan finde al information om dine tidligere bøger – og hvem gider så at kigge på en hjemmeside?

Svaret er, at det er der mange, der gør!

Som man så ofte har hørt, er en hjemmeside ‘dit visitkort udadtil’, og det gælder stadigvæk. Det er langt mere professionelt at have en flot forfatterhjemmeside med alle dine udgivelser, end det er at henvise interesserede læsere til f.eks. en Facebookside.

Og hvad der er endnu mere vigtigt: Hvis man søger på Google efter et forfatternavn, er der meget større chance for, at din forfatterhjemmeside dukker op som første forslag, end forskellige andre online profiler.

Dette kan du bruge en forfatterhjemmeside til

For virkelig at drage nytte af din hjemmeside, kan du faktisk også bruge den til andet end til blot at vise hvilke bøger, du har udgivet.

Afhængig af, hvilke marketingtiltag du arbejder med, har du forskellige muligheder for at udnytte din hjemmeside:

– Vise dine udgivelser og linke til hvor de kan købes
– Have en tilmeldingsformular til dit nyhedsbrev og opfordre de besøgende til at tilmelde sig
– Linke til dine Sociale Medier, så de besøgende kan følge dig flere steder
– Have en blog, hvor du skriver artikler om dit fag (helt oplagt hvis du skriver fagbøger) eller om f.eks. din skriveproces og inspiration (hvis du skrive skønlitteratur)
– Sælge dine bøger fra din egen webshop

Sådan kan du selv bygge din forfatterhjemmeside

Er man lige opstartet og vil man gerne holde omkostningerne nede, er der forskellige muligheder for at bygge sin egen hjemmeside. I dette afsnit vil jeg opridse de ting, du skal overveje, inden du går i gang samt give mine bedste råd til hvordan du selv kan bygge en fungerende hjemmeside.

Køb domæne og webhotel

Første skridt er at købe et sted, hvor din hjemmeside kan ligge. Det er det, der hedder et webhotel. Her er f.eks. www.simply.com eller www.one.com rimelig billige hostingfirmaer, og deres mindste pakker passer fint til en lille forfatterhjemmeside. Når du gennemgår bestillingsprocessen vil de spørge, om du også ønsker at købe et domæne.

Et domæne er selve url’en (Du vil måske også gerne have dit navn som domæne. Eller hvis du selvudgiver under et andet forlagsnavn, kunne det være dette.)
Det er en fin idé at købe domænet når du bestiller webhotel, for så har du tingene samlet.

Når du så har bestilt dette, vil du i dit kontrolpanel få mulighed for at lave en “WordPress – 1 click installation”. Så installerer webhotellet WordPress for dig og giver dig et link til at logge ind på dit WordPress-site, hvor du kan begynde at bygge selve designet.

Opsætning af hjemmesiden i WordPress

Det er selvfølgelig nemmest at opbygge en hjemmeside, når man har prøvet det før, men hvis man er villig til at læse nogle vejledninger og sætte sig lidt ind i det, kan man godt få et udmærket resultat som nybegynder.

Der er et par ting, som man skal installere/købe:

Tema: Et WordPress-tema er selve designet af hjemmesiden. Man kan købe forskellige betalte temaer (med flere funktioner), eller man kan vælge et gratis tema eller standard-temaer, der kommer, når du opretter siden. Jeg anbefaler dog ikke at benytte standard-temaet. Kig i stedet på www.themeforest.com og find et flot tema, hvor du kan lyde layoutet (gerne med mange downloads og gode anmeldelser), som du køber og benytter til dit website.

Herefter skal temaet uploades til din hjemmeside. Det gør du under Udseeende – Temaer.

Plugins: Et plugin er et lille stykke kode, du kan installere, som giver en ekstra funktion på din hjemmeside.

Et par gode plugins, som jeg er glad for at bruge er:

– Yoast SEO (gør det nemt for dig at SEO-optimere dine sider)
– Wordfence (beskytter dit website mod hackere og bots)
– WP Forms (indsætter en kontaktformular på din hjemmeside)
– Woocommerce (hvis du gerne vil sælge dine bøger direkte fra hjemmesiden kan du bruge pluginnet ‘Woocommerce’, som du skal opsætte med moms, leveringsudgifter osv.).

Husk altid at tænke på, at det gerne må være meget visuelt. Jovist er dine besøgende måske læsere, men når man besøger en hjemmeside vil man gerne have informationerne serveret hurtigt og i et overskueligt design.

Så et godt tip er at holde tekstafsnittende små og at have store overskrifter og tydelig tekst-opdeling. En masse fotos er også altid godt på en hjemmeside.

Få professionel hjælp til din hjemmeside

Hvis du ikke har mod på selv at gå i gang med at opbygge din forfatterhjemmeside, så har vi nogle dygtige webdesignere her på Bogbrancheguiden, der til en fornuftig pris kan opsætte en flot hjemmeside til dig, som du selv kan køre videre. Ønsker du at sælge bøger via din hjemmeside (hvilket er en smule mere kompliceret), så kan du også få hjælp til dette.

Du finder vores webdesignere via dette link.

nyeste
ARTIKLER

artiklens
forfatter