Skal en forfatter/selvudgiver have egen webshop?
Skal en forfatter/mindre forlag have even webshop?

Jeg har i en anden artikel her på Bogbrancheguiden skrevet omkring fordelene ved at have en forfatterhjemmeside, hvor man kan vise sine bøger, samle tilmeldinger til nyhedsbrev osv. (Og har man ikke selv en hjemmeside, kan man som i stedet lave en profil på Bogbrancheguiden).

I denne artikel vil jeg komme lidt nærmere ind på salg af bøger fra egen webshop – hvorvidt det er nødvendigt, og hvordan man nemmest og billigst laver en sådan webshop.

Hvad kan en forfatter eller et mindre forlag bruge en webshop til?

Den helt store fordel ved selv at have en webshop til salg af sine bøger, er at man selv bestemmer hvilke produkter, man vil have, og hvad de skal koste.

Det betyder, at du – udover de ‘almindelige’ paperbacks og hardbacks, som man også kan købe via boghandlere – også kan sælge f.eks. signerede eksemplarer af dine bøger. 

Eller du kan lave pakker, hvor man kan købe en bog og få ekstra ting som bogmærker, visitkort eller andre sjove ting med fra forfatteren. Det er en sjov ekstra mulighed for at skille sig lidt ud, og det er noget, som dine loyale læsere helt sikkert vil være glad for. Og du kan prissætte disse pakker præcis, som du vil.

En anden vigtig ting er, at når du sælger bøger direkte fra din egen webshop, så slipper du for den forhandlerrabat, som du giver fysiske og online boghandlere.

Når man opretter sin bog på Bogportalen, så angiver man jo en procentvis forhandlerrabat, som går i boghandlerens lomme. En høj forhandlerrabat øger nemlig sandsynligheden for, at boghandlerne vil tage bogen hjem til butikken. Men hvis du også selv har en kasse bøger stående derhjemme, som du sælger via din egen webshop, jamen så slipper du for at betale denne forhandlerrabat, og din andel af overskuddet bliver dermed større.

Det gælder dog også om at være realistisk mht. salget på egen webshop. Der er ingen tvivl om, at langt de fleste læsere hellere køber en bog via Saxo.com eller Bog-ide.dk end på din lille webshop. Det skyldes blot, at de allerede kender disse store online boghandlere og derfor føler sig mere trygge ved at handle der. Men fra egen erfaring kan jeg se, at de loyale læsere – dvs. dem, der følger dig på de sociale medier og i nyhedsbrevet – de springer gerne ind på din webshop og køber bogen, så snart du fortæller, at nu er den tilgængelig.

Så til de loyale kunder og til de mere specielle bogpakker er det helt oplagt at have egen webshop.

Kan man sælge sine e-bøger via egen webshop?

Ja, de fleste webshops er opbygget således, at man godt kan sælge digitale produkter. Her opretter man et produkt, men i en digital variant, hvor man så indsætter et link, der sendes til kunden efter betaling. Så langt, så godt.

Jeg vil dog ikke anbefale at sælge sine e-bøger via sin hjemmeside, for det er noget mere usikkert mht. deling, end hvis du sælger dine e-bøger via Publizon.

På din egen webshop sender du et link, og dette link kan kunden i princippet dele med andre, og så risikerer du, at din e-bog bliver delt rundt.

Her har Publizon jo nogle helt andre sikkerhedsforanstaltninger for deling, så når man køber en e-bog via en online boghandler (der kører via Publizon), så er der en kodning på, der forhindrer deling af e-bogen.

Så jeg vil sige, at det ikke er risikoen værd at sælge sine e-bøger på egen webshop, når det fungerer så fint at få dem distribueret via Publizon.

Kan en forfatter/mindre forlag nøjes med at sælge sine bøger på sin egen webshop?

Det korte svar på det spørgsmål er nej …

Biblioteker og boghandlere vil som hovedregel kun indkøbe bøger via Bogportalen, så derfor er det utroligt vigtigt, at bøgerne er oprettet her. Via Bogportalen kommer dine bøger også automatisk ud på alle de online boghandler-sider, så læserne kan købe dem her.

For at få sine bøger på Bogportalen skal man have en aftale med en af de store distributører i Danmark, f.eks. DBK (der står bag Bogportalen) eller Dafolo (vær obs på at de opkræver gebyr for oprettelse på Bogportalen) eller via en Print on Demand-løsning som f.eks. Saxo Publish eller BoD, for at nævne et par muligheder.

Med en aftale med en distributør er du altså sikker på, at dine bøger bliver tilgængelige for boghandlere og biblioteker. Og herefter kan du se på, om det vil være en god idé for dig også at have egen webshop.

Sådan opbygger du en webshop til dine bøger

I denne artikel fortæller jeg hvordan du kan finde et webhotel og begynde at opbygge en WordPress-hjemmeside selv.

Og har du først sat en flot WordPress-hjemmeside op, så kan du koble en webshop på via pluginnet, der hedder Woocommerce. Herudover skal du have opsat en betalingsløsning, så dine kunder kan betale med betalingskort og gerne med Mobilepay. Her findes forskellige løsninger, men jeg er selv glad for at bruge Quickpay og Clearhaus.

Og så skal du huske at opsætte en fragtpris, så dine kunder betaler for den fragt, som du også selv skal betale, når du efterfølgende går ned på posthuset og sender bogen til kunden.

Ja, det kræver lidt tid eller penge at sætte op, men til gengæld skal du ikke betale hverken forhandlerrabat eller gebyr til distributøren for at de skal pakke og sende bogen.

Hvis du selv går i gang med at bygge webshoppen, så er det utroligt vigtigt, at den ser flot og professionel ud. Så tag dig god tid til at opsætte et flot design og tjek, at hele processen med at lægge bogen i kurven og købe den fungerer gnidningsfrit, så det bliver en god oplevelse at købe bøger på din webshop.

Og når webshoppen først er sat op, så er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du som forfatter kan tilbyde af sjove pakker, der gør det ekstra sjovt for dine læsere at handle hos dig i stedet for hos de større online boghandlere.

Få professionel hjælp til din webshop

Hvis du ikke har mod på selv at gå i gang med at opbygge din webshop selv, så har vi nogle dygtige webdesignere her på Bogbrancheguiden, der til en fornuftig pris kan opsætte alt det tekniske, så du blot skal oprette de produkter/bøger, som du gerne vil sælge, og så du blot skal behandle bestillingerne.

Du finder vores webdesignere via dette link.

nyeste
ARTIKLER

artiklens
forfatter