Site logo
Sådan laver du en e-bog – guide og gode råd
Guide og gode råd - sådan laver du en e-bog

af Kristin Sørum

Mange trykte bøger udgives efterhånden også som elektroniske udgaver. Det kan være en fordel at lade læserne vælge det format de foretrækker at læse bogen i, for her deles vandene. Hvis du får et godt greb om e-bogsproduktionen behøver der ikke ligge så meget arbejde i at konvertere dit trykforlæg til en læsevenlig skærmversion. Her kommer nogle gode råd.

Når du skal udgive en bog både som papirbog og e-bog, så skriv dig bag øret, at begge versioner springer ud fra den samme tekst. Med andre ord: Det er den sidste version af dit korrekturlæste manuskript som danner grundlag for både papirbogen og e-bogen. I enkelte tilfælde vil det være interessant at tilføje eller udelukke elementer i den ene eller anden version – det kan for eksempel være interaktive links i en elektronisk udgave eller blanke opgavelinjer for læseren i en papirudgave.

En e-bog kan laves på to måder: enten som et såkaldt responsive design eller som et fast PDF-format. Responsive design er en måde at designe e-bøger på for at den skal kunne ses og bruges på både smartphones, tablets og almindelige desktopcomputere. Idéen er at e-bogen automatisk skal kunne tilpasse sig skærmens størrelse så tekst, billeder, tabeller, menuer og grafik enten skaleres op eller ned, alt afhængigt af hvilken enhed brugeren benytter til at læse e-bogen. Det mest anvendte e-bogsformat hedder EPUB (kort for ’electronic publication’).

Generelt omkring EPUB-konvertering

En EPUB-fil minder i virkeligheden på mange måder om en minihjemmeside, da hvert element har sin egen formateringskode.

Det er nemmest at lave e-bøger af rene tekstbøger, for eksempel romaner. I det øjeblik der er billeder, illustrationer eller særlige designelementet, kan det være lidt sværere at sikre sig at designet ser flot ud, og at elementerne hænger sammen på en hensigtsmæssig måde.

Men det kan sagtens lade sig gøre.

Hvis du er en gør-det-selv-haj og allerede arbejder i InDesign, så kan du bruge det samme dokument som til opsætningen af din trykte bog og foretage en konvertering af dokumentet til en e-bog. De vigtigste ting du skal vide her, er:

– Al tekst skal have sit eget ’afsnitsformat’
– Marginer og sidetal bør være centrerede
– Links skal være markeret som hyperlinks
– Illustrationer skal være forankret i tekstens boks.

Der findes dog enklere metoder end at give sig i kast med InDesign, som er et fantastisk værktøj, men som både kræver at du har en licens og en del erfaring med at bruge det. På nettet kan du finde gratis eller meget billig software som også kan klare e-bogskonverteringen for dig, såsom Sigil, Calibre og Telling Books.

Jeg har personligt god erfaring med Telling Books, tellingbooks.dk, som er dansk og gratis. Her kan du lave nogle meget lækre e-bøger i EPUB-format på en nem og brugervenlig måde. Du opretter først en profil, tilføjer metadata til din bog og vælger derefter mellem en klassisk eller moderne designskabelon. Herfra er det blot at indsætte din tekst og eventuelt billeder kapitel for kapitel og trykke udgiv. Telling Books genererer hermed en valideret EPUB med indbygget indholdsfortegnelse, vandmærket og fri for problemer som du nu kan distribuere på alle platforme.

Gør dit manuskript klar inden du begynder konverteringen til EPUB

For at forberede en god e-bogskonvertering bør du følge denne tjekliste:

– Billeder er i farvekoder RGB og ikke CMYK og er helst i en weboptimeret opløsning (72-150 dip) i billedfilerne .jpg eller .png.
– Links er opdaterede og aktive.
– Billeder og overskrifter samt filnavn er gemt med tanke på SEO-optimering, for eksempel kan du navngive dine billeder med dit forfatternavn eller bogens titel da de vil fungere som meta-tags. Undgå æ, ø, å i navngivningen.
– Der er separate ISBN-numre på både på EPUB-versionen og PDF-versionen.
– I e-bogens kolofon bruger man ikke ’oplag’ men ’udgave’, for eksempel ’1. udgave’.
– Gem forsiden til e-bogen som et .jpg-billede fra din trykfil; indsæt som e-bogens forside.
– Hvis du har bagsidetekst og/eller flapper på din fysiske bog, så flyt dette og indsæt det til sidst i e-bogen. Du kan for eksempel skrive ’Fra bogens bagside’ eller ’Om forfatteren’ som overskrift på de indsatte kapitler.
– Normalt er der ingen bagside på en EPUB.

Hvis du aldrig har lavet en e-bog før, så giv dig god tid til det, mindst en uge. Husk at teste resultatet på forskellige e-bogslæsere, for eksempel en computerskærm, en iPad og en iPhone eller en Android-mobil. Se også gerne hvordan din e-bog opfører sig i nogle forskellige programmer såsom Calibre, Apple Books, Kindle og Bluefire Reader. (Vil du være fri for selv at sidde med denne del, så hyr en grafisk designer, og husk at budgettere med denne udgift).

E-bogen som PDF

Er du en af dem, som udgiver en bog med meget grafik? Det kan være en kogebog med flere spalter og billeder, en fagbog med mange diagrammer eller en digtsamling hvor opsætning af mellemrum og pauser i teksten har betydning.

I så fald kan det være en fordel at du laver e-bogen som en PDF-fil i stedet for en EPUB. Her bevarer du nemlig hele designet fra den trykte bog. En PDF er i virkeligheden et ’frosset billede’ og kan egentlig ikke ændres (medmindre man har et særligt redigeringsprogram). Du har med andre ord meget større kontrol over siderne.

En e-bog i PDF-format vil ligge fast på skærmen uanset skærmstørrelsen på godt og ondt. Afhængigt af hvilket program man bruger til at læse den, vil man derfor muligvis have behov for at zoome ind og ud, da den ikke tager hensyn til at udfylde skærmbilledet. Du kan lave e-bogen som en bladre-PDF ved hjælp af onlineprogrammer såsom Issuu og iPaper som giver læseren en illusion af at bladre i rigtige sider på skærmen. Det kan komme til at se ret tjekket ud, når du laver denne effekt.

Du skal have in mente at eReolen ikke udlåner e-bøger i PDF-format hvis disse kan betegnes som tekstbøger. For e-bøger som indeholder mange billeder og grafik, såsom kogebøger eller fotobøger, accepterer eReolen PDF-formatet.

Husk også at tjekke eventuelle links i e-bogen jævnligt, så du ikke skuffer folk med ’døde’ links. Det har en øjeblikkelig negativ indvirkning på din troværdighed og giver læseren en fornemmelse af at din bog er gammel og uaktuel. Det er der næppe mange der vil kaste penge efter.

Fordele og ulemper ved e-bogen

Fordelene ved at udgive din bog i en e-bogsversion er at omkostningen er meget lav. Det koster ikke lagerleje eller porto ved at håndtere e-bogssalget. Du har en version af bogen, som du nemt kan sende ud på mail som gratis anmeldereksemplar til bogbloggere, fagblade og kulturredaktioner. Eller lave et uddrag af og bruge som freebie for at tiltrække nye læsere.

En af ulemperne ved e-bøger er den relativt store risiko for piratkopiering. Det er svært at gardere sig 100 % mod onlinetyveri og fildeling. Der findes imidlertid forskellige teknologier der giver en høj sikkerhed, for eksempel beskyttelse med digitalt vandmærke. Hvis du udgiver din EPUB via Publizon, får din bog automatisk tildelt et vandmærke.

En PDF-e-bog kan beskyttes yderligere mod ulovlig kopiering. I dine PDF-indstillinger under Filer – Egenskaber – Sikkerhed kan du indstille dokumentet til ikke at kunne kopieres, printes eller downloades medmindre man har et password. Tænk alligevel over at du balancerer antallet af forhindringer som du lægger ind for at værne om dit værk. Du vil nødig skræmme de kunder væk som bare vil købe og downloade din e-bog på lovlig vis. Når man som kunde møder en bøvlet købsproces med begrænsninger og forbehold, er man tilbøjelig til at afbryde købet eller give oplevelsen en dårlig anmeldelse.

Læs mere om hvordan du distribuerer dine elektroniske titler og hvad du kan forvente i fortjeneste af bogsalg, streaming og udlån i bogen ”Få den ud – sådan udgiver du din egen bog” (SPITZEN Publish, 2022).

Ønsker du hjælp til at konvertere dit manuskript til en ebog, kan du søge blandt Bogbrancheguidens annoncører eller kontakte én af vores medudgivere (herunder forfatteren til denne artikel) og få hjælp til dette og meget mere.

Del artiklen

nyeste
ARTIKLER

artiklens
forfatter