Site logo
Tips til at Finde forlag TIL dit manus

… hvem skal du kontakte og hvordan – for at øge dine chancer

Forlagene i oversigten

Bogbrancheguidens Find Forlag er den mest komplette og avancerede søgbare oversigt over danske forlag, der findes pt. Den vedligeholdes løbende af både os og forlagene selv. 

Forlagene i oversigten er traditionelle forlag, dvs. forlag, hvor du kan regne med at forlaget – hvis de antager dit manuskript til udgivelse – betaler alle omkostninger. Til gengæld afgiver du dine udgivelsesrettigheder og betydelig kontrol, og du honoreres typisk med en relativt beskeden royalty. 

Læs evt. vores artikler om forskellige typer forlag.

Søger du en alternativ løsning kan du også kigge efter medudgiverforlag og nystiftede forlag 

Store forskelle

Indenfor det vi kalder traditionelle forlag findes store variationer. Nogle udgiver mange hundrede titler om året – mange udgiver mindre end ti. Mange forlag modtager manuskripter, men andre opsøger hellere selv de forfattere og værker, de ønsker at arbejde med. En del udgiver alene oversat eller ældre litteratur, og så er der naturligvis stor variation i hvilke genrer forlagene arbejder med. 

Herunder guider vi dig til at bruge filtrene i ‘Find Forlag’ smart.

 

Hvad modtager forlaget?

Indenfor de traditionelle forlag findes store variationer. 

Ca. tre fjerdedele af forlagene i ‘Find Forlag’ modtager manuskripter – de resterende opsøger selv de forfattere og værker, de ønsker at arbejde med.

Når det gælder skønlitteratur, vil forlaget typisk se et færdigt manus. Med faglitteratur vil en del forlag gerne ind i arbejdsprocessen, mens manus endnu kun er på idéplan.

Vælg det filter, der passer til det, du ønsker at indsende.

Indkreds genre og form

I søgedatabasen er det også muligt at indsnævre ved hjælp af genrer og/eller litterære formater, som dit manuskript matcher. 

Får du mange resultater, kan du evt. bruge feltet ‘Fritekstsøgning’ øverst til at søge på f.eks. relevante undergenrer, eller du kan gå videre og filtrere på forlagenes størrelse og beliggenhed.

Vælg forlagets størrelse

De bedst kendte forlag modtager rigtig mange manuskripter – fordi de er kendte. Men dit manus er ikke nødvendigvis bedst tjent med at blive antaget på de største forlag, og det er næppe heller den nemmeste eller hurtigste vej at gå.

Så tillad gerne dig selv at se på de små og mellemstore forlag, hvor du også typisk vil komme tættere på forlæggerne og opleve at få større fokus, hvis du bliver antaget. 

Prøv evt. også ‘postnummer-slideren’ der måske kan vise dig forlag i dit lokalområde. 

Har du andre ønsker?

Har du ønsker eller forslag til tjenesten her, hører vi meget gerne fra dig!
Skriv til os på info@bogbrancheguiden.dk