Dato for interview
23/5 2023
Jeg har udgivet Forelsket i en drøm - når kærlighed bliver til besættelse i 2015, og lillesøsteren Når drømmen er bristet - sorg og styrke efter et svært parforhold i 2022.
Begge bøger handler om, hvad der binder mennesker i problemfyldte, nedbrydende forhold. Hvorfor går man ikke bare? Bøgerne kan læses af både fagfolk og især af almindelige mennesker, der har brug for hjælp til at blive klogere på sig selv.
Min baggrund er, at jeg er psykolog og arbejder i privat praksis med både individuel terapi og parterapi.
I min første bog ‘Forelsket i en drøm’, går jeg meget grundigt til værks og kommer omkring mange aspekter af parforholds-dynamikkerne. Bogen fokuserer på afhængighed. Man er selvfølgelig altid afhængig i et kærlighedsforhold, men afhængigheden kan gå hen og blive særdeles usund. Når man bliver i et forhold med vold, eller systematisk nedgøring og kritik, eller begge dele, hvad er det så, der ligger bag? Det er det, der optager mig.
Samtidig er jeg også meget optaget af, hvordan netop et meget problemfyldt forhold kan være en stor gave, fordi man kan lære rigtig meget om sig selv og den bagage, man har med fra barndommen, og ikke mindst, så er der en stor udviklingsmulighed i det at arbejde med sine gamle sår: Uelskethed, umødte behov, overskredne grænser, utryghed og så videre, og de overlevelsesstrategier, man har udviklet. Det allervigtigste er, at man arbejder på at genvinde de tabte sider af sig selv, dem, man har været nødt til at gemme af vejen.
Bogen rummer en lang række casehistorier, hvoraf flere af dem er skrevet af klienter og derpå anonymiserede. Klienterne har gavmildt stillet deres historier til rådighed, og det er med til at gøre bogen meget mere interessant, end hvis der kun var teorier.
Forelsket i en drøm vil jeg kalde en hybrid imellem en fagbog og en selvhjælpsbog. Især den sidste del af bogen handler om, hvordan man arbejder med at gøre sig fri og finde tilbage til sin egen kerne. Den del var jeg særligt glad for at skrive. Den har nogle lidt spirituelle overtoner, og det er der en enkelt læser, der har følt sig gået for nær af. Det er den eneste egentlige kritik, bogen har fået.
Bog nummer to, som jeg kalder ’lillesøsteren’, hedder Når drømmen er bristet. Den zoomer ind på et bestemt tema, som ligger mig helt særligt på sinde, nemlig det, at man føler sorg, når et dårligt forhold er slut. Man har meget blandede, komplekse følelser, og er både vred og ked af det og lettet. Og meget ofte skamfuld. Hvorfor blev jeg i det, hvorfor fandt jeg mig i det? Hvorfor lod jeg mig udsætte for psykisk vold?
Bogen forklarer, hvad der ligger bag, og det er skammen, jeg gerne vil hjælpe læseren af med. Det er normalt at sørge, det er normalt at have ambivalente følelser over for et menneske, som man både har elsket og været kuet og manipuleret af.
Det er en lille, overkommelig selvhjælpsbog uden tunge teoriafsnit, og den har et format, som er lige til at putte i håndtasken.
Bogen indeholder flere tests og øvelser, som man kan arbejde med.
Har man lyst til at få en introduktion til den, kan man finde et interview på podcast.apple.com. (Find link i højre kolonne).
Begge bøger har fået rigtig gode anmeldelser af fagfolk, de har fået fine lektørudtalelser, hvilket jeg selvfølgelig er virkeligt glad for.
Inspirationen til bøgerne er dels mine egne erfaringer, og dels erfaringer fra hundredvis af samtaler med mennesker, der lever, eller har levet, i parforhold, hvor der var meget lidelse på den ene eller anden måde.
Den første bog tog rigtig lang tid at skrive, den var undervejs i mange år. Titlen kom under et møde med en terapeutisk kvindegruppe, hvor de havde en diskussion, om hvad det er, der holder én fast i et forhold, der er meget uholdbart, for eksempel på grund af partnerens druk. En deltager sagde ’man er forelsket i en drøm’, og jeg tænkte straks, at dér har vi titlen!
En ting, der hjalp til at få skub i skriveprocessen, var en amerikansk bog, der hedder ’How to write a book in fourteen days or less’. Ikke at jeg skrev bogen på fjorten dage, men jeg fik en metode, der drev mig frem. Den går kort sagt ud på at få delt stoffet op i tilstrækkeligt små bidder, lave et blueprint over bogen, og så skrive løs i små chunks á fem minutter ad gangen. Research venter man med til bagefter, og det samme med redigering.
Når drømmen er bristet begyndte som en idé til et onlinekursus. Så forvandlede den sig til en arbejdsbog, men det blev for kedeligt, syntes jeg, og så fik den sin endelige form som en selvhjælpsbog. Da jeg begyndte at arbejde med bogen, var jeg blevet medlem af Dansk Forfatterforening, som tilbyder gratis ophold for forfattere på Hald Hovedgård ved Viborg, og dér blev det første udkast skrevet.
Begge bøger er rettet til i tæt samarbejde med en dygtig forlagsredaktør, og de er helt sikkert blevet bedre af det. Der er blevet skåret ned, der er blevet fjernet gentagelser og klichéer, sproget er blevet gjort mere mundret. Det er vigtigt, at man kan tåle kritik, når man skriver.
Jeg har altid drømt om at skrive og få udgivet en bog. Da min første bog Forelsket i en drøm udkom, var jeg 60 år. Jeg havde skrevet nogle artikler og en enkelt kronik i Politiken, men det var en stor ting for mig at få bogen antaget på forlaget Frydenlund. Da jeg talte med forlaget, var den slet ikke skrevet endnu; de tog den alene på baggrund af idéen. Bogen blev et rigtig godt visitkort i forhold til min psykologiske praksis. Det skaber tillid hos kommende klienter, at man har skrevet noget, som de kan genkende sig selv i, og det giver en god referenceramme for det terapeutiske arbejde. Jeg ved, at min bog har hjulpet mange, jeg har fået mange tilbagemeldinger fra læsere, og det er i dag det, der betyder allermest.
Den første udgivelse var på et traditionelt forlag, Frydenlund. Den anden blev udgivet på forlaget Powerpress, hvor jeg var medudgiver og med i hele processen. Det gjorde, at Når drømmen er bristet blev skrevet meget hurtigere, der var hele tiden et flow imellem mig og redaktøren, som jeg kendte i forvejen, der var ikke nær så lange svartider og ventetider, som jeg oplevede med det første forlag.
Til gengæld har jeg som medudgiver oplevet, at for mange administrative opgaver med regnskab og distribution kommer til at hvile på mig selv. Derfor har jeg nu, i samråd med Powerpress, valgt, at bogen skal genudgives på Frydenlund, som også denne gang sagde ja med det samme. Så den netop nu ved at blive familiesammenført med storesøsteren!
Begge bøger er først udkommet som papirbøger, og den første er siden også kommet som e-bog. Det ønsker jeg også, at den anden skal. Det er mit indtryk, at e-bøger bliver efterspurgt mere og mere, folk vil gerne kunne læse bøger på deres telefoner og tablets. Desuden får man ekstra bibliotekspenge ud af det, da e-bøger jo også kan lånes på biblioteket.
Fagbøgerne omtaler jeg naturligt nok på min hjemmeside. Jeg har et nyhedsbrev, som jeg dog ikke bruger særligt ofte, men der kan jeg annoncere, når der sker noget nyt, som for eksempel, at en ny udgave er udkommet.
Jeg holder også af og til foredrag med udgangspunkt i bøgerne.
Det gør jeg især, når jeg får tilbagemeldinger fra mennesker, som har følt sig hjulpet af bøgerne.
Jeg lever i dag af mit deltidsarbejde som praktiserende psykolog og min folkepension, så jeg er ikke afhængig af indtægter fra bøgerne, men de giver et lille supplement.
Jeg arbejder på en skønlitterær roman nu. Den er baseret på min egen historie med det samme tema, som Forelsket i en drøm og Når drømmen er bristet. Det er noget andet end at skrive faglitteratur. Det er sjovt og kreativt, man kan lege meget mere med sproget.
Det er også hårdt, fordi det er min egen smertelige, pinlige og lidenskabelige, gamle kærlighedshistorie fra slutfirserne. Jeg er med i en skrivegruppe og har en betalæser, der læser interesseret med. Når jeg en gang når så langt, så skal den læses af en professionel mentor, inden jeg forsøger mig med et forlag.
23/5 2023
Nonfiktion
Forlag (klassisk), Medudgiverforlag
1-3
Dansk Forfatterforening
Podcast: Interview om Forelsket i en drøm