Site logo
Guide: Sådan indsender du bedst dit manuskript til et forlag
Guide: Sådan indsender du bedst dit manuskript til et forlag

Af Sarah Jacobsen

#traditioneltforlag #udgivelsesform #findforlag

 

Hvis du har skrevet et manuskript til en skønlitterær bog eller en fagbog, så er næste skridt at beslutte, hvordan du gerne vil have bogen udgivet. Der er nemlig flere muligheder: Via et traditionelt forlag, i samarbejde med et medudgiverforlag, eller som selvudgiver, hvor du selv står for det hele.

Jeg vil klart anbefale, at du sætter dig grundigt ind i fordele og ulemper ved disse tre former for udgivelse, og du kan finde hjælp til at få overblikket i denne grundige gennemgang af  udgivelsesformerne.

I denne artikel vil det dog alene handle om, hvordan du bør gribe det an, hvis du ønsker at få din bog udgivet på et traditionelt forlag. 

Grunde til at vælge traditionelt forlag

Der kan være mange grunde til, at du gerne vil gå den ‘klassiske’ vej og få et traditionelt forlag til at udgive din bog. 

En stor fordel for mange er, at i denne model står forlaget for næsten alt arbejdet, lige fra redaktion over korrekturlæsning til print og distribution, og forlaget afholder også alle udgifter forbundet hermed. Det er kort sagt en byttehandel, hvor du overdrager kontrol, ansvar og udgifter til et forlag, imens du så får en aftalt procentdel af salgs- og streamingindtægterne efterfølgende.

Det kan også være, at dit manuskript vil være godt tjent med at udkomme på et forlag, som har en særlig anerkendt profil i den pågældende genre, og at dette er din baggrund for at gå forlagsvejen. 

Der indsendes dog mange flere manuskripter til de traditionelle forlag, end der antages, så det kan være svært at komme igennem ‘nåleøjet’ hos et traditionelt forlag. Du kan ofte øge dine chancer ved at kigge efter mindre kendte forlag end Gyldendal, L&R, Politiken og andre af de største. 

Vil du gerne have bedst mulige chancer for at få dit manuskript antaget, vil vi dog anbefale at du følger de retningslinjer, som vi skitserer nedenfor.

1. Så langt skal du være med dit manuskript, før du sender til forlag

Dit skønlitterære manuskript skal være så færdigt og finpudset som overhovedet muligt

Har du skrevet en skønlitterær bog, så skal den være helt færdig og gennemarbejdet fra din hånd, inden du sender den til et forlag. Medmindre du er en kendt offentlig person, er der ingen forlag, der vil antage et ufærdigt manuskript blot ud fra en idé eller et par kapitler. 

Og hvad betyder det så?

Det betyder, at du har gennemskrevet og revideret dit manuskript så mange gange, at du er tilfreds og ikke kan komme længere med det selv. Du bør også have brugt stavekontrol og (fået) læst korrektur, så forlagets læsere ikke skal snuble i unødvendige sprog- og tegnsætningsfejl. Men det vigtigste er, at du har en overbevisende fortælling, et godt sprog og nogenlunde hoved og hale i forløbet. Så det kan være en god idé at få teksten læst og gennemgået af et par betalæsere, som kan fange ting, du måske selv er blevet blind for i dit intensive arbejde med teksten. 

Hvis det antages på et forlag, har forlaget sine egne redaktører tilknyttet, som vil arbejde på manuskriptet sammen med dig og lave yderligere ændringer. Men selvom du kan forvente, at der vil ske både små og store ændringer i manuskriptet under denne redaktionsproces, er det vigtigt, at du indsender et så helstøbt manuskript, som du overhovedet kan, for at du får mulighed for at komme til redaktions-processen med en professionel.

Det kan være muligt at indgå aftale om en ufærdig fagbog 

Er der tale om en fagbog, kan der være nogle forlag, der gerne vil høre om din idé/se på dit manuskript, inden det er færdigt. Vi har set tilfælde af, at man i første omgang kan indsende en idébeskrivelse, en synopsis og evt. et enkelt kapitel, der viser skrivestilen. 

Men her vil vi igen henvise til at undersøge markedet for at finde det bedste forlagsmatch og så arbejde videre ud fra deres krav. Men er du fagbogsforfatter kan det altså være relevant at begynde at overveje din udgivelsesform og evt. ønsket forlag meget tidligere i udgivelsesprocessen.

2. Vælg forlag med omhu og realisme

Som nævnt i starten, så modtager især de store og kendte forlag mange manuskripter – ofte langt flere, end de kan nå at læse. Deres udvælgelsesproces kan derfor både være langsommelig og ganske ‘hårdhændet’. Og du bør vide, at selv de største forlag med hundredvis af årlige udgivelser ofte ikke antager mere end en håndfuld debutanter om året.

Så første tip her er, at hvis ikke det er med meget god grund, og du er realistisk overbevist om, at dit manuskript er lige hvad Gyldendal, L&R eller et af de andre meget store forlag står og mangler, så kan du øge dine chancer markant ved at kontakte et af de mindre forlag i stedet. 

Når du kigger på lidt mindre forlag, så udgiver de ikke nødvendigvis indenfor alle genrer, emner og målgrupper, og det er naturligvis vigtigt, at du kun sender til forlag, der faktisk udgiver bøger som din. 

Bogbrancheguidens store forlagsoversigt kan du filtrere forlagene efter type, genrer, antal årlige udgivelser, landsdel m.v., så du hurtigt får en oversigt over umiddelbart relevante forlag. 

Næste skridt er at researche hver af dem nærmere. Kig på deres hjemmeside og se, om de udgiver bøger, der kan sammenlignes med dit manuskript. Få et indtryk af, om de virker så professionelle, som du ønsker, og find ud af, om de aktuelt har åbent for modtagelse af manuskripter. Mindre forlag er ofte gode til at oplyse, om de har for travlt og evt. har lukket for nye manuskripter. 

Nu laver du en prioriteret liste over de forlag, du har udset dig. Mange forlag beder nemlig om, at du ikke sender dit manuskript til flere på én gang, men i stedet afventer svar fra dem, før du evt. sender til det næste. Det gør de, rimeligt nok, fordi de ikke ønsker at bruge timer på at gennemlæse dit manuskript, hvis der er risiko for, at du i mellemtiden indgår aftale med et andet forlag. 

Nogle oplyser den forventede svartid, andre ikke. Nogle overholder de svartider, andre ikke. Fordi nogle forlag er meget længe om at få læst og givet svar, er det ikke ualmindeligt, at forfattere alligevel sender til flere forlag ad gangen.

Men prøv i første omgang at give dit ønskede forlag tid. Du kan evt. ringe til dem og høre om deres svartid, og så kun sende til dem i første omgang, hvis du mener, at de vil være et godt match, og de udtrykker interesse.

 

3. Tjek forlagets ønsker og krav før indsendelse

Inden du printer og sender dit manuskript til det første forlag på din liste, så husk at tjekke hvad de rent faktisk ønsker at modtage.

Nogle forlag vil nemlig gerne modtage et printet manuskript, andre vil gerne have en ebogs-version. Nogle vil gerne have en synopsis vedlagt, andre blot et følgebrev. Og så er der også forlag, der stiller krav til formateringen – det kan være linjeafstand, font og endda kommatering.

Når du sender dit manuskript til et forlag, så har du kun denne ene chance for at fange deres interesse for dit manuskript, så hvis de har skrevet nogle helt specifikke krav, så kan du godt regne med, at et manuskript kommer nederst i bunken, hvis disse krav ikke er fulgt.

4. Gennemarbejd dit følgebrev

Uanset om du sender dit manuskript via email eller posten, er det altid en god idé at medsende et følgebrev. Og eftersom dette er det første, som forlaget læser fra dig, er det utroligt vigtigt, at det er gennemarbejdet, korrekturlæst og at det indeholder alle de vigtigste oplysninger, så forlaget nemt og hurtigt kan videresende dit manuskript til den rette afdeling/medarbejder.

Hold indholdet informativt, kort og relevant. Og følgebrevet er heller ikke det rette sted at indsætte rosende ord fra betalæsere m.v. – her vil forlaget gerne selv danne sig sit indtryk.

Jeg vil foreslå at medtage følgende oplysninger i dit følgebrev:


– Bogen genre og type (krimi, fagbog, børnebog).
– Bogens målgruppe, hvis det ikke er underforstået ud fra genren.
– Et kort resumé af bogens handling. Her skal du ikke være bange for at afsløre slutningen, det er vigtigt at forlaget får fortalt hele bogens handling.
– En kort beskrivelse af dig som forfatter samt øvrige udgivelser, vundne priser og andre ting, der er relevante for din forfatterkarriere.
– Kontaktoplysninger.

Det er ikke følgebrevet, der skal ‘sælge’ dit manuskript, det skal manuskriptet selv gøre. Dit følgebrevs vigtigste opgave er at overbevise forlaget om, at dit manuskript og du er et godt match til forlagets profil i sådan en grad, at dit manuskript bliver sendt videre til vurdering.

5. Hvor lang tid skal man vente på at høre fra forlaget?

Her er der, som nævnt, stor forskel fra forlag til forlag. De fleste skriver på deres hjemmeside, hvor længe man skal regne med at vente på svar, og det er ikke unormalt, at et forlag gerne vil have adskillige måneder til at kigge på et manuskript. Nogle anfører endda, at du ikke vil modtage et svar, men at hvis du ikke har hørt noget inden for et antal måneder, kan du regne med, at manuskriptet blev afvist.

Det behøver ikke gå så slemt, men det kan altså være en langvarig og ganske udmattende proces at søge forlag.

6. Andre ting, du skal være opmærksom på ved traditionelle forlag

De fleste forlag fungerer i bund og grund som kommercielle virksomheder, der vurderer et manuskript ud fra, om de mener, at det kan blive rentabelt for dem at udgive. Det kan derfor godt være, at et forlag vender tilbage med forskellige ønsker til manuskriptet, før de evt. vil tilbyde dig en kontrakt. Det kan være, at de ser et potentiale, men at de ønsker en anden vinkel, for at give bogen de bedste muligheder. Og her er det op til dig at vurdere, om I kan nå frem til en aftale indenfor nogle rammer, som du kan acceptere.

7. Læs din forlagskontrakt grundigt igennem inden du underskriver

Vigtigt: Lykkes det dig at finde et forlag, der tilbyder dig en forlagskontrakt, så er det vigtigt, at du læser denne meget grundigt igennem – og få gerne eksperthjælp til det. Det er ikke altid, at forlagets og forfatterens forventninger til f.eks. markedsføringsindsats og afregning stemmer overens, og det er derfor vigtigt at få fastlagt sådanne rammer fra starten. Det er også ekstremt vigtigt, at det er tydeligt anført hvilke rettigheder, du som forfatter afgiver, i hvilken periode, og hvordan de kan tilgå dig igen. 

Her kan man virkelig brænde sig, og har man først skrevet under, kan man ikke senere ændre vilkårene. Læs gerne de gode råd til hvad man skal holde øje med i en forlagskontrakt i denne artikel.

Og ønsker du at få gennemlæst kontrakten inden underskrift (hvilket vi stærkt tilråder), så kan du finde eksperthjælp til dette her i oversigten på Bogbrancheguiden

Held og lykke med forlagsjagten.

Ofte stillede spørgsmål omkring indsendelse af manuskripter til forlag

Forlaget vil sandsynligvis skrive det på deres hjemmeside, men nej, det er ikke kutyme, at forlag returnerer printede manuskripter til forfatteren.

Det er op til dig, men det er ikke noget, vi vil anbefale. De fleste forlag beder på deres hjemmeside om, at man ikke spilder deres tid og derfor venter med at sende til et andet forlag, til man har fået svar fra dem.

Igen vil dette fremgå af forlagets hjemmeside, og det er meget forskelligt. Nogle forlag skriver en forventet svartid på, og andre skriver, at hvis man ikke har hørt fra dem inden for et antal måneder, så kan man tage det som et afslag.

Du kan ikke forvente, at forlagene har tid til/vil bruge tid på at skrive begrundede afslag til alle forfattere. Og selvom du godt kan være ude for at modtage et afslag med en fin begrundelse (som du kan arbejde videre ud fra) er hovedreglen, at et afslag vil være et kort standardsvar. Der, hvor du kan forvente en lidt mere uddybet kommunikation, er i tilfælde, hvor der er en reel interesse, men hvor forlaget beder om en omskrivning af den ene eller den anden art.

Det er vigtigt, at du undersøger forlagets præferencer til formatet, inden du sender noget. Ellers kan du risikere at få dit manuskript afvist, blot fordi det havde det forkerte format. Det er ikke en risiko, der er værd at løbe.

Del artiklen

artiklens
forfatter