Sådan opnår forfattere den nødvendige Google ranking

Af Karsten Pers – marts 2025

 

Denne artikel har særlig værdi for debuterende og mindre kendte forfattere, forfattere som har et relativt almindeligt navn og for forfattere som overvejer at etablere egen hjemmeside. Desuden vil forfattere, som har profil på Bogbrancheguiden, finde grundig vejledning til at få og opretholde høj Google ranking. Mange etablerede forfattere med egen hjemmeside kan også have gavn af at læse med.

Derfor er ‘Google ranking’ så vigtig for forfattere

For debuterende og relativt nye forfattere er det afgørende vigtigt, at boghandlere, biblioteker, DBC, medier, læsere og mange andre kan google og finde information om forfatteren. Afgørende vigtigt, at de alle kan finde de informationer, de behøver om f.eks. forfatterens baggrund, uddannelse, kontaktinformationer, andre bøger, anmeldelser, interviews osv. Er man ikke hurtigt fundet på Google, eksisterer man nærmest ikke i vores tid, og hvis f.eks. DBC ikke nemt kan google dig, er det nærmest udelukket, at din bog får tildelt en lektørudtalelse.

Vi bruger det engelske ord ‚ranking‛ i stedet for et dansk som rangering eller placering, fordi ‚Google ranking‛ er indarbejdet internationalt som det professionelle fagudtryk. Hvis du selv søger videre efter mere information er det ‚Google ranking‛ du får mest ud af at benytte.

Formålene med en forfatter-hjemmeside

Man skulle nok mene, at en hjemmeside må være løsningen på at skabe synlighed. Men dels er det tidskrævende at etablere en god hjemmeside, og også relativt svært og/eller dyrt for mange. Dels gælder det, at ligesom bøger ikke bliver synlige for alverden, blot fordi de er skrevet og udgivet, så bliver en hjemmeside heller ikke synlig uden at være der hvor folk søger – på Google. Og her er så den udfordring, at det kan være meget svært at få en hjemmeside af beskedent omfang til at opnå høj nok prioritet af Google til at nogen faktisk finder den. Ved mere end 90 % af Google-søgninger kigger brugerne nemlig ikke videre end side 1 i søgeresultaterne! 

En fin hjemmeside kan gøre meget godt. Men den skal kunne findes af dem, der ikke allerede kender forfatteren, men har hørt forfatterens navn eller titlen på en bog. Og af dem der f.eks. leder efter Bornholmske forfattere eller forfattere til bøger om dansk middelalder. Det er svært, hvis ikke din side matcher højt i folks søgninger på Google.

Grunde til at forfatterhjemmesider ofte ligger for langt nede på Google

For at Google skal vægte en hjemmeside højt og vise den på side 1, skal siden bl.a. møde disse kriterier: Den skal have meget unikt indhold af høj kvalitet, den skal løbende tilføres nyt indhold, den bør have relativt høj click-through rate fra brugere på Google, og den skal være SEO-optimeret. SEO-optimering kan man lære, men de øvrige kriterier, kan meget få forfatteres hjemmesider leve op til. Og der er flere udfordringer.

Har du allerede udgivet, kan du have den ekstra udfordring, at alle forhandlernes sider med dine bøger (og evt. også mediers omtaler) optager de første mange sider med resultater. For deres hjemmesider er større og har mere trafik end din. Din hjemmeside, hvor du selv kommer til orde, drukner meget let under boghandlernes mange sider. 

Mange fagforfattere har en hjemmeside, som ikke bærer forfatterens navn, men i stedet ligger som en sektion på f.eks. ens forlags eller virksomheds hjemmeside. Og overskriften som vises i søgeresultater vil så ofte være noget læseren ikke nemt afkoder som relevant for søgningen. 

Er du ny forfatter og bærer et relativt almindeligt navn, er det ekstra svært for din hjemmeside at nå en topplacering på Google. Konkurrencen fra mange andre sider og mange andre med samme navn som du, vil være overvældende. 

Har du et usædvanligt navn, er du heldigt stillet, fordi der vil være færre konkurrerende resultater. Karen Blixen er nemmere at trænge til tops med end Hans Chr. Andersen. Men selvom du måske har mulighed for at bruge dit usædvanlige navn som domænenavn, så tillægger Google ikke samme vægt til dette, som tidligere. 

.

.

Derfor kan du komme i top 10 på Google med din forfatterprofil på Bogbrancheguiden

Forfatterprofiler på Bogbrancheguiden har vi skabt med en række formål for øje, som skulle gavne danske forfattere. Vi tilbyder f.eks. direkte og gebyrfri booking mellem kunde og forfatter, og vi prøver med Forfatter i Stuen at skabe en platform for mange flere direkte møder og samtaler mellem læsere og forfattere. Hvem de muligheder vil virke for, er dog i væsentlig grad ude af vores hænder. Men det er det ikke med Google-ranking. Vi har, fra vi stiftede Bogbrancheguiden, vist at i løbet af et år eller to ville mange forfattere med en profil få mulighed for at lande i top 10 i google-søgninger. 

Det Bogbrancheguiden.dk kan tilbyde er nemlig, at vi nu har rigtig meget unikt indhold af høj kvalitet, og hele tiden får nyt indhold – nye profiler som brugerne opretter og nye interviews, guides og artikler af høj kvalitet, som vi selv løbende producerer. Og vi har rigtig mange besøg fra brugere, der finder vores indhold ved at søge på Google og klikke sig videre. Hvilket også hænger sammen med, at alle sider vi selv producerer er SEO-optimeret (tilrettelagt så det giver høj værdi i søgeresultater – læg mærke til overskrifterne i denne artikel! Det vender vi tilbage til længere nede). 

Når du opretter en forfatterprofil på Bogbrancheguiden, får du fordelene af alt det. Din profil indgår i et website, som Google prioriterer meget højt. Her nogle få eksempler:

————————————————–

Disse to forfatteres profiler – med ikke helt almindelige navne – ligger på side 1 ved søgning alene på navnet:

Disse to forfatterprofiler – med relativt almindelige navne – ligger på side 1 når man søger på forfatterens navn + ‚bog‛ :

————————————————–

Sådan forbedrer du ‘Google ranking’ for din forfatterprofil – og din hjemmeside

Google vurderer naturligvis ‚værdien‛ af hver enkelt side på alle websites. Så for at få den fulde ‚Google-effekt‛ af at have profil på Bogbrancheguiden, skal du også selv levere godt indhold. Her er nogle basale råd:

– Skriv gerne relativt lange og meningsfulde tekster om dig selv, dine bøger og alt det du tilbyder. Kopier ikke bare tekster fra din hjemmeside eller andre sider på nettet!

– Benyt gerne overskrifter – typografien Overskrift 2 (H2) virker klart bedst. (Se nedenfor om SEO)

– Læg billeder op i god kvalitet men ikke i for stor opløsning (se næste afsnit).

– Gå ind på din profil med mellemrum og revidér eller tilføj ny tekst. Fx om nye bøger, omtaler eller arrangementer.

– Brug backlinks:

Når du linker frem og tilbage mellem din profil og f.eks. din hjemmeside og andre platforme du er på, øger du Google ranking for dem alle, især de der får links fra større websites, har gavn af det. Har du fx også en profil på Dansk Forfatterforenings hjemmeside, så gavner du alle dine profiler ved at linke imellem dem. 

Et tip om SEO for forfattere – Search Engine Optimization 

Prøv at læse alle overskrifterne i denne artikel. De kan virke lovlig mange og grundige, mens du læser artiklen. Men de fortæller Google meget klart hvad sidens afsnit handler og gentager mange gange hvem siden er relevant for. For dig, som læser artiklen, behøvede der ikke stå ‚forfatter‛ hele tiden. Men Google bruger overskrifter sat med Overskrift 2 (H2) til nemt af afkode hvad en side handler om og for hvem den er relevant. Og Google belønner velstrukturerede sider med klar målgruppebevidsthed. Google ønsker jo at sende brugeren til sider som giver relevante svar på deres spørgsmål, for at sikre en god oplevelse for brugerne på Google. 

Ligger din profil ikke på side 1 på Google, når du søger på dit navn (med evt. tilføjelse af ‚bog‛ eller ‚forfatter‛), så prøv selv at skrive tydeligt forklarende overskrifter på din forfatterprofil (og andre steder) – og benyt typografien Overskrift 2 (H2) – selvom det kan se lidt klodset ud. 

.

.

Sådan kan du forsøge at få Google til at vise dit portræt og andre fotos

Dit portræt vil være godt blikfang sammen med søgeresultatet. Men det er ikke givet at Google viser det, du har lagt på din profil. Man kan ikke forcere Google til at medtage fotos eller portrætter i søgeresultater, men her er nogle råd du altid bør følge med dine billeder:

– Benyt god billedkvalitet optimeret til web-brug. Altså et klart og skarpt foto, som samtidig er godt komprimeret, så det ‚loader‛ hurtigt. (Jpg til fotos, png til grafik med transparent baggrund – WebP og AVIF er nyere formater som komprimerer endnu bedre). Google kan vælge ‚kornede‛ og uklare fotos fra.

– Giv filen dit fulde navn, så søgemaskinen bliver bekræftet i, at billedet og siden handler om den samme person. Altså navngiv ikke billedet: Portræt.jpg eller IMG1.png men f.eks: Karsten Pers.jpg eller Karsten_Pers.png. (Giv på samme måde andre fotos forklarende filnavne).

– Når du uploader billedet til din profil på Bogbrancheguiden.dk, så giv det en beskrivende ‘Alt text’, som f.eks. ‘Portræt af forfatter Karsten Pers’. (Igen gæder det tilsvarende for andre fotos).

– Benyt evt. et portræt, som er et mere tydeligt ‘portræt’.

Disse fire metoder kan hver have stor betydning. Lykkes du fortsat ikke med at få det ønskede foto vist, så kan det evt. skyldes, at du bruger det samme portræt  (foto) flere steder på nettet og at Google derfor muligvis fravælger andre end det der opfattes som originalen. Følg under alle omstændigheder altid de fire nævnte råd. Og så kan du evt. vælge at forsøge med et alternativt og unikt foto.

Det her skal du passe på for ikke at skade din ‘Google ranking’

Google fokuserer mere og mere på at sikre brugerne en god oplevelse og fremmer websites som tilbyder det. 

Benyt derfor ikke den samme tekst flere steder på nettet. Google genkender dubletter og vil ofte prioritere at sende brugerne til ‘originalen’ og helt undlade at vise sider, der vurderes som hovedsagelig kopi. Du kan sagtens genbruge passager og f.eks. citater, men hver side skal opleves som ‘unik’. Ellers risikerer, du at du har en hjemmeside, som ligger for langt nede i søgeresultaterne og at forfatterprofilen, som havde potentiale til at komme på side 1 bliver blokeret ud af Google. Skriv originale tekster – eller bearbejd teksterne kraftigt – når du skriver om det samme flere steder på nettet!

Har du profil, så kan du teste ved at søge på Google med dit navn + ‚Bogbrancheguiden‛. Hvis intet resultat, så er det tid til at starte forfra. Skriv til os hvis det ikke har effekt nogle uger efter at du har opdateret.

Og så er der nogle generelle unoder, som Google ‘straffer’:

– Brug ikke meget store billedfiler, som er tunge at loade. 

– Sørg for at der ikke er ‘døde’ links på din side – tjek jævnligt, hvis du linker ud. 

– Prøv ikke at ‘snyde’ Google ved f.eks. at lægge en masse søgeord / nøgleord på eller at bruge usynlig tekst (samme farve som baggrund). 

Google genbesøger prioriterede websites oftere – det får din forfatterprofil også gavn af

Når du har oprettet eller opdateret en side på nettet, kan der gå dage, uger eller måneder før Google kommer forbi og opdaterer data. Store dagblade og nyhedstjenester kan blive ‘gencrawlet’ mange gange dagligt, mens små hjemmesider uden meget indhold kan vente måneder på at Google opdager nyt indhold. Bogbrancheguiden.dk bliver ‘gencrawlet’ næsten dagligt, så de opdateringer du lægger på din forfatterprofil – f.eks. en ny bogtitel, et arrangement eller lignede – vil meget hurtigt være til at finde via Google. 

Googles uransagelige algoritmer

Det skal understreges, at Googles algoritmer er hemmelige og uransagelige og også ændres løbende. Vi kan ikke garantere at vores råd vil virke ens for alle, eller at alle kan få deres forfatterprofil helt op på første side, men der er god dokumentation for, at de virker rigtig godt i mange tilfælde. 

Vi ser af og til eksempler på, at Google bruger tekst, som knap kan findes på den pågældende side, og vores anbefaling, hvis du oplever, at det som gengives i søgeresultatet er mindre relevant, er at revidere i dine tekster – første linjer og overskrifter – så vil Google forhåbentlig hurtigt revidere, når den har genbesøgt siden. 

 

***

Vi tør uden at skamme os påstå, at der nu, hvor Bogbrancheguiden.dk er et etableret website med meget høj kvalitet af indhold, er meget værdi at hente i en forfatterprofil for den beskedne pris af 199.- kr./år. 

Du kan se og søge i alle forfatterprofilerne her

Du kan oprette din egen forfatterprofil her

 

Del artiklen

artiklens
forfatter