Site logo

Kom godt i gang i NewPublishing fællesskabet
– og på Bogbrancheguiden

LÆS denne lille intro – så bliver det nemmere og mere udbytterigt at være en del af fællesskabet.

Hvad er NewPub – og hvad er det ikke?

NewPub – som vi kalder det – er et kollegialt non-profit fællesskab stiftet i 2011.
I NewPub hjælper vi hinanden med alle spørgsmål og udfordringer i relation til at producere og udgive bøger og til at drive forretning som selvstændig forfatter og mikroforlag. Alt det, vi har til fælles på tværs af genrer, interesser og stilarter.
Vi taler ikke om indhold eller æstetik, vi forholder os ikke til hinandens bøger eller talenter og vi lufter kun holdninger, når de er sagligt begrundede.
Det er forbudt at hverve, sælge og markedsføre i grupperne – undtagen hvor og når det specifikt er tilladt.

Hvem er med i NewPub?

Forfattere og alle som skriver med henblik på at udgive, samt alle som arbejder med bøger og forfattere er velkomne i NewPub. NewPub rummer fx også mange forlæggere, journalister, bibliotekarer, grafikere, bloggere, oversættere, boghandlere, osv. Og alle slags hjælper til med deres viden.

Hvor findes NewPub?

NewPub fungerer helt primært på Facebook, hvor vi har 11 grupper: Hovedgruppen for erfarings- og videndeling (den du lige er meldt ind i), og så 10 lokalgrupper, som du nu yderligere kan tilmelde dig, hvor det er relevant. Hovedgruppen har pr. november 2023 ca. 3.700 medlemmer.

Flere af lokalgrupperne arrangerer rigtige møder og fælles arrangementer.

Find links til lokalgrupperne her.

Sådan stiller du bedst spørgsmål i NewPub

1) Brug vores portal bogbrancheguiden.dk, som vi åbnede i 2022. Her finder du masser af grundige guides og artikler om alt fra at stifte forlag til at arbejde med freelancere, få dine bøger på biblioteket og at sælge bøger internationalt. Start der! Og så spørg om det du ikke fandt svar på.

2) Når du spørger i gruppen, så giv kontekst for dine spørgsmål! Vi er alt fra digtere til forskere, redaktører til trykkere, og vi kan ikke vide hvem du er eller fx hvilken genre du skriver i. Der er stor forskel på hvad vi skal svare en lyriker og en lærebogsforfatter.

3) Stil kun ét spørgsmål pr. opslag! Hver tråd skal kun have ét tema, ellers bliver det uoverskueligt hvad hvilke svar relaterer til.

4) Tak, dine kolleger for god hjælp! Giv et ”like” til dem der kommer med en nyttig kommentar. Så er det sjovere for alle at bidrage.

Sådan svarer og hjælper vi bedst hinanden i NewPub

1) Svar og hjælp i trådene på gruppen. Vi er mange, som kan have glæde af den samme viden, så lad være med at benytte personlige beskeder. Også fordi det er forbudt at hverve hinanden som kunder.

2) Hold altid en god og venlig tone! Undlad at bezzerwizze eller ironisere!

3) Du må meget gerne dele relevant viden, artikler og websites med os andre, men tilføj en introduktion om linkets relevans for netop os i NewPub. Uforklarede links og markedsføring slettes.

Deltag på Bogbrancheguiden.dk

I september 2022 kunne vi lancere forløsningen af en mangeårig drøm –Bogbrancheguiden.dk – som hurtigt er blevet et knudepunkt i bogbrancen som vejviser og vidensbase.

Her kan du som forfatter, forlag, freelancer eller branchevirksomhed oprette egen profil, så alle kan finde dig – og booke dig – med smarte søgefiltre. Her kan du læse striber af gode guides og inspirerende interviews. Her kan du slå dine nye udgivelser og dine begivenheder op. Og meget mere!

Hvem står bag NewPub

NewPub blev stiftet i 2011 af Abelone Glahn og Karsten Pers. Vi havde begge udgivet på større forlag, og begge med succes valgt at blive selvstændige forfattere med eget forlag. Vi ønskede at dele vores erfaringer med forfatterkolleger og pege på de mange nye muligheder som digitalisering, internet og nye trykteknologier åbnede for alle.

Abelone måtte trappe ud af det stadig større arbejde i 2013, og indtil 2022 drev jeg, Karsten, NewPub med god hjælp fra mange, skiftende frivillige.

I 2022 meldte Sarah Jacobsen sig som frivillig webmaster for NewPub og det samarbejde førte snart til at vi gik i gang med udviklingen af min gamle drøm, Bogbrancheguiden. Vi er i dag lige partnere og dagligt beskæftigede i begge aktiviter.

Over årene har NewPub involveret sig i mange aktiviteter i branchen. Størst, de fem år vi drev fælles udstillerområde på Bogforum – kulminerende med at vi med 600 kvm stand i 2021 var Bogforums største udstiller.

Jeg har siden 2019 repræsenteret selvugivere og mikroforlag i Kulturministeriets Bogpanel.

Karsten Pers

Sarah Jacobsen

Hvis du får lyst til at bidrage…

Får du tid og lyst til at bidrage til det fælles bedste, med noget du selv er god til, så skriv til mig. Vi kan bruge mange kompetencer. Fra PR og grafisk arbejde over økonomi og jura til fysisk hjælp ved vores arrangementer. Eller fx som initiativtager til lokale møder og arrangementer rundt om i landet. Og har du en ny idé, så del den gerne med mig. Vi er kun summen af al vores hjælpsomhed og idérigdom.

Læs resten på hjemmesiderne www.newpub.dk & www.bogbrancheguiden.dk.

Velkommen i fællesskabet
Sarah Jacobsen og Karsten Pers