Jeg blev forfatter i 2001 - ved et tilfælde. Jeg havde aldrig før tænkt på at skrive en bog. Jeg arbejdede med problemløsning og kommunikation i andre sammenhænge, og ramte så - da jeg var ret nybagt far – hårdt ind i, at der virkelig manglede en modtagerlogisk guide til nye forældre. Tre uger senere havde jeg researchet og kontrueret ”Babykalenderen – det første år uger for uge”, som efter diverse bearbejdning endte med at blive en bestseller. Den har nu solgt tæt på 70.000 eksemplarer.
Jeg nåede at udgive på et par af de store forlag, før jeg valgte at gøre tingene på min egen måde og startede eget forlag. Siden har jeg skrevet og udgivet en håndfuld bøger alene og sammen med andre. Senest et par bøger om at skrive og udgive.
I 2011 stiftede jeg, sammen med Abelone Glahn, NewPub forfatterfællesskabet, hvor jeg stadig er primus motor. I 2022 lancerede jeg Bogbrancheguiden sammen med Sarah Jacobsen.
Jeg har siden 2018 siddet i Kulturministeriets Bogpanel, som repræsentant for ”selvudgivermiljøet”.
Hvad udmærker dine bøger sig ved?
Mine bøger er alle skrevet og designet med meget stærkt fokus på hvad det er læseren/kunden/borgeren har brug for og har af forudsætninger. Jeg oplever at alt for mange fagbøger er skrevet med blind afsender-logik. Forfatteren ved så meget, ér så klog og synes selv at det hele er så interessant og vigtigt, men interesserer sig for lidt for hvad det faktisk er læseren ønsker sig og har af behov og forudsætninger. Jeg planlægger og skriver som udgangspunkt en bog som en en-til-en kommunikation mellem mig og en enkelt konkret læser. Ellers ryger indlevelsen.
Jeg arbejdede før i tiden med digitale medier, og da jeg endelig fandt på at skrive en bog, var det naturligt at søge at udnytte papirbogsformatets unikke muligheder. Så flere af mine bøger kan læseren/brugeren også selv skrive og tegne i, gemme ting i – og gemme for livet. Alt det som digitale medier er håbløse til. Jeg har ikke udgivet en eneste e-bog eller lydbog. Jeg er gået all in på papirbogen!
Hvor finder du inspiration til dine bøger?
Jeg tror egentlig ikke jeg finder inspiration. Jeg ser behov, der ikke er løst eller løst godt nok for målgruppen – som oftest vil det sige mig selv. Og så går jeg til dem med ’brugerlogisk’ indlevelse.
Hvilken af dine bøger har størst betydning for dig - og hvorfor?
Min første bog, Babykalenderen, fordi den blev min indgang til alt det jeg har beskæftiget mig med de seneste 20 år. Og fordi jeg faktisk kunne leve af den bog i 5-6 år, mens den var storsælgende – fra mit eget forlag. Og den sælger stadig rigtig pænt, om end den har fået masser af konkurrrenter over årene.
BOGBRANCHEGUIDEN - PRAKTISK INSPIRATION
Hvordan har du udgivet dine bøger, og hvad er dine overvejelser om det?
Jeg udgav mine første to bøger på Lademann/L&R og Peoples Press. Og det lærte jeg en masse af, men bl.a. også at de store forlags forretningsmodel ikke stemte med mine interesser som forfatter. De store forlag skyder groft sagt med spredehagl og fokuserer interessen på de bøger der får umiddelbar salgssucces. Og så lader de det der ikke lige slår an eller er sexet ligge. Men det er jo så en masse forfatteres hjerteblod og ambitioner, der efterlades som tab på slagmarken.
Jeg har brugt de sidste 10 år af mit liv på at skabe bedre forhold og forståelse for forfatternes, litteraturens og læsernes behov. Jeg er ikke mod forlagene, men for at alle forfattere har muligheden for at vælge de veje til udgivelse der passer med deres interesser og bøger. Og der er jo sket fantastisk meget heldigvis.
Som ‘selvudgiver’, hvordan arbejder du så med produktion og udgivelse?
Jeg arbejder fuldstændig som man gør på forlag. Jeg køber redaktion, korrektur, grafisk design osv. hos de samme dygtige freelancere som forlagene benytter. Og jeg tør godt sige at jeg giver mine bøger mere kærlighed end det er typisk på de store forlag. Det kan jeg tillade mig, fordi jeg er klar til at risikere mere for mit eget projekt, end forlagene typisk har lyst og budget til, fordi jeg giver bogen meget længere line end forlagene har tid til, og fordi min fortjeneste når det lykkes jo er langt større end da jeg udgav på forlag.
Nogle af de bedste og smukkeste bøger jeg ser, kommer fra selvudgivere og mikroforlag.
Hvilke formater har du udgivet i - papir, ebog, lydbog - og hvad har du af erfaringer at dele?
Som sagt har jeg holdt mig rent til papir – og gjort en dyd af det. Jeg elsker selv at kunne benytte streaming af ebøger og lydbøger, men når jeg ser på afregningen, så må jeg sige, at jeg er glad for at jeg ikke behøver at lægge mine bøger ud i de formater. I hvert fald på det danske marked.
Udgiver du kun i Danmark eller også udlandet - og hvad har dine overvejelser været i den forbindelse?
Babykalenderen blev ret tidligt udgivet i Norge på Cappelen-Damm. Men det var ikke nogen større succes – og økonomisk helt uinteressant. Da jeg så havde rundet 20.000 solgte af Babykalenderen i Danmark, tog jeg kontakt til Gyldendals fagbogschef og vi lavede en samarbejdsaftale, hvor han skulle prøve at sælge den på Frankfurtmessen. Han gav mig ikke de store forventninger, men han ville rigtig gerne forsøge. Det kostede mig en ret dyr – og fantastisk – oversættelse til engelsk. Og der kom intet ud af det.
Jeg tror faglitteratur fra et lille land som Danmark som udgangspunkt er svær at sælge i udlandet. Meget salg hænger på at forfatteren er en lokal autoritet eller kendis. Men jeg kan jo nu se mange af mine kolleger gøre det ganske godt på Amazon. Jeg har bare ikke marketingviljen og -talentet til at forfølge sådan et eventyr.
Har du selv noget at tilføje, som kunne gavne kollegerne og nye forfattere?
Jeg har i 10 år anbefalet alle at sætte sig godt ind i alle de muligheder der i dag er for at udgive -på forlag, medudgiverforlag eller som selvstændig - ’selvudgiver’. Og veje fordele og ulemper. Så det korte svar er, meld dig ind i NewPub, hvor mere end 3000 forfattere og bogfolk er klar til at svare på dine spørgsmål og dele deres erfaringer. Og så læs, læs, læs her på Bogbrancheguiden og mange andre steder, hvor forfattere og bogfolk deler viden og erfaring. Mulighederne er så mange flere og nemmere end for bare 10 år siden.
Arbejder du aktuelt på en ny bog, så fortæl os gerne lidt om den.
Jeg har idéer i skuffen, men al min tid går i øjeblikket med opbygning og udbygning af Bogbrancheguiden.