De 6 typer af Forlagskontrakter

Fordele og ulemper – og det du bør forhandle om

Reelle forlag har fuld forståelse for at kontrakter skal tilpasses, men det er op til forfatteren at bede om det!

Alt for mange forfattere skriver bare under, og får en ringere kontrakt end de kunne have fået. Typisk med tab af indtjening, rettigheder, indflydelse og frihed. 

I den traditionelle forlagsaftale – som altid bør forhandles – ligger det, at forlaget fuldt betaler for udgivelsen og at forfatteren modtager royalty fra første solgte bog. Men det kommer med mange grader af ‘bytte’ og mange forfattere får også tilbudt aftaler der ikke følger den klassiske ‘forlægger-model’. Modeller med f.eks. forskudt  royalty, medinvestering eller egenbetaling. 

Her gennemgår jeg de vigtigste modeller jeg møder i min rådgivning og peger på udfordringerne og på hvor forfattere kan/bør lægge op til forbedringer.

Klik på illustrationerne for stor visning

5 værdi-parametre i forlagskontrakter

For at tydeliggøre ligheder og forskelle mellem kontraktformer, illustrerer jeg herunder med skydeknapper, hvordan de fem centrale værdi-parametre fordeler sig mellem forlag og forfatter. 

Det kan kun blive tilnærmelser og gennemsnit, men metoden synliggør ret effektivt skævhederne i flere af modellerne og jeg har også til sammenligning medtaget en typisk aftale ved hybrid-/medudgiverforlag, hvor forfatteren selv finansierer sin udgivelse.  Det er en god reference i forhold til de mange ‘forlagsaftaler’ der implicerer finansiering fra forfatterens side. 

Den traditionelle forlagsaftale

Ved den traditionelle forlagskontrakt er det forlaget alene der betaler for hele forlagsprocessen, produktion, distribution og salg af alle udgaver og i alle formater. Samt forlaget der betaler i hvert fald en basal presse- og lanceringsindsats. 

Forfatterens royalties tælles fra første, solgte eksemplar i alle formater og udgaver. Ved en del forlag vil forfatteren ved udgivelsen kunne få udbetalt et forskud i den beregnede royalty på 1. udgave, 1. oplag. 

Men derudover varierer kontrakten betydeligt fra forlag til forlag, og man bør læse grundigt på, hvad det er man får lovet og hvad det er man afgiver af rettigheder, indflydelse og handlefrihed hvor længe. 

Forhandling: Royaltysatser på alle udgaver, formater og salgskanaler. Klare konditioner for tilbagegang af primærrettigheder og tidsbegrænsning på aktivering af subsidiære rettigheder. Sikring af fortsat at kunne anvende sit materiale, som det er essentielt for ens virke. M.m.

... variant med 'udsat' royalty

Jeg ser af og til denne variant af den traditionelle forlagsaftale. Forlag kalder den stadig ‘forlagsaftale’, men der er ændret afgørende ved royaltyafregningen. A la sådan her:

“For trykte bøger, lydbøger samt udgivelse i andre digitale formater udbetales der ikke royalties, før trykomkostningerne, andre produktionsomkostninger og forlagets eventuelle udgifter til billedmateriale er indtjent.” 

Anslår vi at omkostningerne beregnes til 100.000 kr. , og at din royalty er 25 %, så tager forlaget reelt 25.000 kr. af den indtægt du havde oppebåret under en reel forlagsaftale. Dette er typisk ikke kompenseret på andre parametre, og er dermed en markant forringelse af din samlede honorering. Indtjener bogen ikke  de 100.000 kr. kommer der slet ingen royalty til udbetaling. 

Forhandling: Alt som er nævnt vedr. den traditionelle forlagskontrakt. Og dertil skal der ubetinget gives transparens i budget og forbrug samt kompensation på anden vis for den manglende royaltybetaling.

... varianter som forudsætter finansiering

Jeg ser ofte kontrakter, hvor forlag kræver betydelige indtægter fra forfatteren selv (!) eller fonde. Forlagene reducerer på den måde deres risiko ved udgivelsen markant, og har i nogle tilfælde overskud allerede før udgivelse.

Forhandling:  Alt som er nævnt vedr. den traditionelle forlagskontrakt. Og så er det oplagt at forhandle om kompensation for at forlaget mere eller mindre kan udgive din bog risikofrit – og altså reelt ikke er ‘forlægger’. Det kan være at det er vigtigt og rigtigt at udkomme på det givne forlag, men i princippet kan modellen ligne en medudgiveraftale, hvor forfatteren til gengæld i væsentlig udstrækning bevarer rettigheder, indflydelse og handlefrihed. (Se længere nede).

 

50/50 aftale

Fifty-fifty aftaler er ikke meget udbredte, men de tages her og der i brug, som et tilbud til forfattere om en potentielt mere indbringende model, hvor royaltyafregning erstattes af overskudsdeling. 

Til gengæld for den potentielt bedre afregning til forfatteren indkasserer forlaget alle indtægter indtil deres omkostninger på bogen er dækket. Herefter deles (evt.) overskud 50/50 med forfatteren.

I den gængse version betaler forlaget altså fortsat alle omkostninger. Men forfatteren tager en chance. Sælger bogen ikke nok til at dække forlagets omkostninger, får forfatteren ingen indtægt. Bliver bogen omvendt en sællert, kan der være en god gevinst at hente. 

Forhandling: Alt som er nævnt vedr. den traditionelle forlagskontrakt. Og så er det afgørende, at du får detaljeret indsigt i og indflydelse på forlagets budget for bogen. Og det gælder også marketingbudget og -aktiviteter.  Ellers er aftalen elastik i metermål. 

 

50/50 aftale med betaling

Nogle forlag vil have forfatteren til også at dele omkostningerne fifty-fifty. 

Hvis du har pengene og føler dig sikker på at få godt salg og dermed gevinst på aftalen, er det ikke som sådan en udgift, men reelt et lån til forlaget, som bliver indfriet af bogsalget frem til break even. Reelt kunne det også være et tilbud fra din side, for at give forlaget likviditet og mindre risiko, mod at du opnår andre fordele.

Du tager dog en større chance end med den almindelige 50/50-aftale.

Forhandling: Alt som er nævnt ovenfor vedr. 50/50-aftaler. Og så bør du også sikres, at du bliver refunderet for dine udgifter 50/50 fra første solgte bog. 

Medudgiver-/hybridaftale

Aftale med medudgiverforlag / hybridforlag inkl. det som kaldes assisteret selvudgivelse er taget med til sammenligning. Du får ikke dit manus ‘antaget’ af denne type forlag, du skal selv kontakte dem, for at få rådgivning og et skræddersyet tilbud på de forlagsopgaver du har brug for. 

Når modellen er med her, er det for at vise, at det kan være en overvejelse at gå denne vej, hvis du er blevet tilbudt en forlagsaftale, som kræver betydelig finansiering fra din side, eller hvis du har udtalt ønske om at bevare rettigheder, indflydelse og handlefrihed. 

Aftaler med medudgiver-/hybridforlag anerkender, at det er dig der betaler produktionen og det meste af deres tilgåede lønomkostninger. Og som regel har denne type aftaler også udløb indenfor 1-3 år, hvorefter du selv ejer alle dine rettigheder igen. Ved assisteret selvudgivelse afgiver du slet ikke rettigheder. 

Der findes i dagens Danmark adskillige forlag af denne type, som arbejder fuldt så professionelt som ‘traditionelle forlag’. Om end ikke med muskler som de største forlag. 

Forhandling: Aftaler skal naturligvis læses grundigt, men hvis de har udløb efter 1 år eller 2, så rummer de ikke samme risici som de ovennævnte kontrakter, hvor omfattende rettigheder og handlefrihed kan være deponeret hos forlaget i mange år. 

Har du brug for hjælp med din aftale?

Karsten Pers, medstifter af Bogbrancheguiden, er selv forfatter og har 20 års erfaring i bogbranchen og 15 år som uafhængig rådgiver ang. forlagsaftaler. 

Send en mail til Karsten med din aftale og lidt info om dig og bogen. 

Så læser Karsten og ringer dig op, og I gennemgår kontrakten og besvarer hvad du har af spørgsmål. På den baggrund vil du have fuld indsigt i hvordan din aftale kan/bør forbedres og hvordan du skal argumentere din sag. 

Læs mere og book her

***