af Karsten Pers, maj 2025
.
At modtage en forlagskontrakt kan være en drøm, som går i opfyldelse, men at skrive den under bør ikke desto mindre være en meget velovervejet handling!
Forlag er forskellige og har hver deres karakteristika og egne kontrakter, og tilsvarende er forfattere forskellige og skriver bøger i et bredt spektrum af genrer. Forlagskontrakten du får forelagt er nok det pågældende forlags standardkontrakt og derfor deres strammeste version aftale, og den bør altid tilpasses det aktuelle samarbejde.
På fornuftigt drevne forlag vil du møde fuld forståelse for, at du skal have tid til at tænke og søge rådgivning, og at der vil være elementer du ønsker tilpasset. Men initiativet skal komme fra dig eller din agent.
Skriver du under på en uhensigtsmæssigt stram eller dårlig kontrakt, kan det forsure din drøm og hæmme dit forfatterskab og din professionelle karriere. Søger du derimod rådgivning og får du en lydhør forhandling med forlaget, så kan det f.eks. resultere i bedre indtjening, mere indflydelse og den frihed du har brug for. Og et gladere samarbejde med dit forlag – til fordel for begge parter.
Gennemgangen her rummer både elementer du vil møde ved store anerkendte forlag, ved nye eller mindre professionelle forlag og ved de få usympatiske virksomheder, som søger at lukrere på uerfarne og naive forfatteres drømme.
Betragt ALTID den forlagsaftale du får forelagt som et udkast til forhandling!.
Økonomiske faresignaler i forlagskontrakter
⚠️ Egenbetaling: Selvudgivelse og medudgivelse er i dag ganske almindeligt. Ved disse udgivelsesmodeller betaler forfattere selv for produktion og udgivelse af deres bøger – og bevarer så til gengæld kontrol, rettigheder, handlefrihed og indtægter i et helt andet omfang end ved en traditionel forlagsudgivelse. Beder et forlag, du opfatter som et traditionelt forlag, dig om at betale beløb på forhånd for redigering, design, markedsføring eller andre dele af udgivelsesprocessen, eller om at finde fondsfinansiering – uden at tilbyde fordele svarende til hvad du finder hos medudgiverforlag – bør alarmklokkerne ringe.
Du kan være løbet ind i et såkaldt ‘vanity-forlag’ forklædt som et traditionelt forlag. Virksomheder, som slår mønt på forfatteres længsel efter at blive ‘antaget’ og udgivet – kombineret med deres uvidenhed om bogbranchen. Og her får du sjældent tilstrækkeligt professionelt forlagsarbejde. Nogle snyder og svindler direkte.
Du kan også være løbet ind i en af de mange variationer af kontrakter fra ‘traditionelle forlag’, som optimerer deres egen risiko og økonomi, ved at afkræve en grad af finansiering fra forfatterens side. Bare uden at kompensere dette med f.eks. bedre royalties eller rettighedsforhold, som du ville på reelle medudgiverforlag.
Læs også vores guide til de forskellige typer forlagskontrakter – den giver bud på forhandling ved mange af de advarselstegn, jeg omtaler i denne artikel.
⚠️ Lave royalty-satser: Royalty-satser varierer en del afhængigt af bogformatet (e-bog, paperback, hardcover, lydbog), og af forfatterens status og forlaget. Men undersøg branchestandarder for din genre og de forskellige formater og salgskanaler. Lyder det som meget lave procenter, er det nok et signal om at du ikke bliver taget helt alvorligt.
⚠️ Royalty kun af overskud: Det er traditionelt sådan, at forfatteren modtager royalty helt fra den første solgte bog. Nogle kontrakter tilbyder dog først royalty når forlaget har tjent bogens omkostninger hjem. Men hvornår er de det? Og bliver du kompenseret på anden vis? Får du f.eks. så højere royalty derefter?
⚠️ Uklar beskrivelse af royalty-opgørelser: Kontrakten skal tydeligt beskrive, hvordan royalties udregnes og hvor ofte du modtager opgørelser. Vagt eller overdrevent komplekst sprog kan være et tegn på potentielle problemer.
.
.
Pas på dine rettigheder og handlefrihed i forlagskontrakten
⚠️ Ubegrænset overdragelse af rettigheder: Vær forsigtig med dine rettigheder. Mange forlag har de senere år strammet grebet kraftigt, og giver som udgangspunkt sig selv nærmest ubegrænsede rettigheder til dit værk for altid, på tværs af alle mulige formater (inklusive dem, der endnu ikke eksisterer eller kan tænkes!) og i alle territorier. Er du skønlitterær forfatter, ønsker du måske at beholde filmrettigheder, som forlag kun yderst sjældent kan udnytte, eller rettighederne til dit værk i specifikke lande. Er du fagforfatter er det vigtigt, at kontrakten ikke hindrer dig i at bruge din viden på måder du har brug for i dit arbejde – med bidrag til antologier, bogplaner på andre forlag, bogsalg på konferencer, egne podcasts osv.
⚠️ Manglende eller uklare betingelser om tilbageførsel af primære og subsidiære rettigheder: Mange af de rettigheder forlagene tildeler sig selv, vil de ikke have nogen som helst konkrete planer om at udnytte. Men har du afgivet dem, så kan du heller ikke selv bruge dem. En god og fair kontrakt vil beskrive betingelserne for, både hvornår primær-rettighederne til din bog vender tilbage til dig, hvis bogen ikke længere aktivt udgives eller sælger tilstrækkeligt, og hvordan subsidiære rettigheder (film, tv, podcasts osv.) går tilbage (hurtigere) når de ikke udnyttes.
Afgiv ikke al kontrol til forlaget
⚠️ Selvom forlag har ekspertise inden for design og markedsføring, bør du have noget at sige i afgørende aspekter som omslagsdesign, titel og marketingmaterialer. En kontrakt, der giver forlaget absolut kontrol uden dit input, kan være problematisk. Det tager rigtig meget af glæden, at se sin roman udkomme med et omslag man slet ikke selv bryder sig om. Og ikke mindst fagforfattere vil også ofte have langt større kendskab til deres publikum, faglige niche og medier end forlagets marketingafdeling. Det er et klart advarselstegn, hvis forlaget ikke ønsker at invitere din viden i spil.
Accepter ikke overdrevne loyalitetskrav fra forlaget
⚠️ Selvfølgelig ønsker forlaget ikke, at du udgiver en tilsvarende – og konkurrerende – bog på et andet forlag, og det vil der være klausuler om i de fleste forlagskontrakter. Men vær forsigtig med klausuler, der overdrevent begrænser din mulighed for at udgive andre værker inden for samme genre eller til samme marked på andre forlag eller som selvudgiver, eller for f.eks. at bidrage til antologier. Især hvis betingelserne gælder i en længere årrække. Hvis forlaget ønsker stram loyalitet, kan du med rimelighed forlange loyalitet retur.
Uklarhed vedrørende redaktion og produktion af bogen
⚠️ Vag eller ikke-eksisterende redigeringsproces: Kontrakten bør beskrive redigeringsprocessen og det niveau af støtte, du kan forvente. Hvis der ikke beskrives professionel redigering og korrektur, eller hvis processen virker sparsom eller forhastet, bør det tænde røde lamper hos dig om manglende investering i din bogs kvalitet. På store og anerkendte forlag er seriøs forlagsmæssig behandling af manus underforstået – og ofte ikke nævnt i deres konktrakter. Men kender du ikke forlagsbranchen godt, bør du sikre dig. Der findes desværre sorte får.
⚠️ Tidsplan for udgivelse som kan strækkes langt: Selvom udgivelse tager tid, kan en overdrevent lang eller vag tidsplan uden klare milepæle være bekymrende. Mange forlagskontrakter tillader reelt forlaget en udgivelsesdato, som ligger både halvandet og to år efter at du har afleveret og fået godkendt manuskriptet. Det bør kunne forhandles væsentligt ned for de fleste ‘almindelige’ udgivelser. Forlaget ønsker næppe direkte at forsinke en udgivelse, men skal du bare acceptere, at din bog kan blive så forsinket, fordi f.eks. din redaktør siger op eller går på barsel?
⚠️ Manglende klarhed om produktionskvalitet: Det er sjældent et problem på anerkendte forlag, men kontrakten – eller en mailkorrespondance – bør reelt nævne den kvalitet bogen skal produceres i – design, papirkvalitet, trykning og indbinding. Og tilsvarende bør forfatteren have ret til at blive hørt vedrørende valg af indtaler til en evt. lydbogsudgave.
.
.
Problemer med markedsføring af din bog
⚠️ Ingen klar markedsføringsplan eller vage løfter: Intet forlag kan garantere bestsellerstatus, men uden at love resultater, bør kontrakten eller et tillæg til denne beskrive forlagets forventelige markedsførings- og lanceringsplaner. Vage løfter eller en fuldstændig mangel på en plan er et faresignal. Udsendelse af pressemeddelelse er ikke meget værd i sig selv.
⚠️ Forfatter ansvarlig for de fleste eller alle markedsføringsomkostninger: Medmindre du skriver under med et hybridforlag/medudgiverforlag eller du indgår f.eks. en 50/50-aftale hvor dette er tydeligt angivet på forhånd, bør du ikke forventes at bære almindelige markedsføringsomkostninger.
Juridiske og kontraktmæssige problemer
⚠️ Komplekst eller forvirrende sprog: Hvis kontrakten er fyldt med tæt juridisk sprog, som du ikke forstår, eller med mange referencer frem og tilbage mellem paragraffer, skal du søge juridisk rådgivning. Forlag bør kunne forklare betingelserne tydeligt, og stor kompleksitet i aftaletekster dækker gerne over at forlaget tiltager sig flere rettigheder end godt er.
⚠️ Pres for at underskrive hurtigt: Legitime forlag vil, som nævnt i indledningen, give dig god tid til at gennemgå kontrakten og søge rådgivning. Presser forlaget dig for at få din underskrift, kan det være et klart advarselstegn om at her skal du enten skynde dig væk eller evt. forhandle dig til en meget bedre aftale.
⚠️ Forkøbsret for fremtidige værker: Det kan virke som et meget positivt signal, hvis forlaget ønsker sig en forkøbsret til dine næste bøger – uden at det er noget faresignal, hvis de ikke gør det. Men hvis forlaget ønsker forkøbsret er det vigtigt, at betingelserne er rimelige. At forlaget f.eks. ikke har alt for lang tid til at beslutte sig, når de får det næste manus til gennemlæsning.
⚠️ Tvistløsning: Nogle kontrakter beskriver, hvordan alvorlige uenigheder mellem forfatteren og forlaget skal håndteres ved f.eks. voldgift. Du skal bare være opmærksom på at enhver løsning der implicerer voldgift eller retssag vil være så kostbar og tidskrævende, at de fleste forfattere slet ikke har råd til at spille med. Det er derfor ekstra vigtigt, at den aftale du underskriver er så gennemtænkt og tilpasset, at alvorlig tvist aldrig behøver komme på tale.
Lyt til din mavefornemmelse
⚠️ Manglende kommunikation eller professionalisme: Hvis forlaget er uimodtageligt for dialog, virker uprofessionelt eller giver løfter, der lyder for gode til at være sande, skal du stole på din intuition. Når du underskriver en forlagsaftale skal du have ro i maven og noget at fejre uforbeholdent.
⚠️ Forlagets omdømme: Undersøg forlaget grundigt – også selvom det er stort og anerkendt. Måske f.eks. den redaktion du vil høre under, ikke har samme gode ry som forlaget som hele. Tjek anmeldelser, tal med andre forfattere, hvis det er muligt, eller spørg i forfattergrupper på f.eks. Facebook eller hos en litterær agent eller anden branchekender. Vær også opmærksom på at forfattere, som så mange andre, kan være tilbøjelig til at forsvare de valg de selv har truffet – også når de ikke er gode. Så tag anbefalinger fra folk du ikke kender med et gran salt.
Hvad du skal gøre, når du ser advarselstegn
👍 Ingen grund til panik: Det er uundgåeligt, at der er elementer i aftalen, du ikke er tilfreds med eller bryder dig om. Det er en af forlagets standardaftaler du får forelagt, og ingen forfatter er standard. Der vil altid være noget som bør tales om. Føl ikke noget pres til at underskrive med det samme.
👍 Stil spørgsmål: Søg afklaring fra forlaget om alle punkter du er bekymret for eller ikke forstår.
👍 Få professionel rådgivning: Hyr en kontraktrådgiver, litterær agent eller advokat med speciale i forlagsaftaler til at gennemgå aftalen. Det er en investering, der både kan spare dig for betydelige problemer senere hen, og måske hurtigt tjene sig hjem qua bedre afregning.
👍 Vær klar til at afbryde kontakten: Hvis advarselstegnene er betydelige, og forlaget ikke er villig til dialog om dine bekymringer, er det bedre at afvise kontrakten og lede efter et bedre match. Drømmen ville alligevel ikke være forløst i det samarbejde.
👍 Udgiv selv: Mange bøger (manuskripter) har uanset deres kvaliteter ikke potentiale til at tjene et overskud hjem til noget forlag. Kan du ikke finde et forlag til din bog – andet end dem der vil have dig til at betale, så er du som regel bedre tjent med at gå til et medudgiverforlag eller med at udgive bogen selv.
Lige der i beruselsen over at et forlag vil antage dit manuskript, skal du huske, at en forlagsaftale vil lægge bindinger på hvad du kan og må med din bog – og måske også med kommende bøger og med din viden – i mange år fremover. Sådan må det være, men det skal ikke være strammere, end at det er til at leve godt med.
.
Hvor kan man få hjælp med sin forlagsaftale?
Bogbrancheguidens rådgivning kan benyttes af alle. Vi er 100 % uafhængige og rådgiver fordomsfrit om alle typer udgivelse.
Hurtig rådgivning: Vi kan typisk yde rådgivning inden for fem hverdage og tilbyder desuden ekspres-service.
Er du medlem af en af de to forfatterforeninger eller af Dansk Journalistforbund, kan du også søge juridisk assistance der.
Læs mere om Bogbrancheguidens konktraktrådgivning her
.
.